064 / 8505 285

Zašto svaki milenijalac (ali posebno i mi ostali) treba da nauči da programira

[:sr]U svetu koji se brzo digitalizuje posedovanje tehničkih veština – i naročito poznavanje programiranja – može biti Vaš adut za bolje lične i profesionalne prilike i uspehe. Ovde navodimo primere koji objašnjavaju zašto milenijanci, ili bolje rečeno stvarno svako, treba da razume osnove programiranja i poznaje barem jedan programski jezik. To znanje je promenilo živote mnogih na bolje, a to može učiniti i Vama ukoliko se malo potrudite.

Tehnologija je svuda
Hiljade kompanija oslanja se na tehnologiju koja pokreće njihove poslovne procese i operacije. Ne postoji ni jedna kompanija koja u nekom obliku nema ugrađenu tehnologiju u svoje poslovanje. Bez obzira na Vašu konkretnu ulogu u organizaciji, poznavanje programiranja će u mnogome povećati Vaš lični potencijal u postizanju vredne i konkurentne prednosti u bilo kojoj organizaciji. Ili, ako još nemate posao, znanje programiranja će Vas pozitivno odvojiti od konkurenata u procesu zapošljavanja za bilo koju poziciju.

Poboljšajte svoje logičke veštine i rešavanje problema
Ako ste sebe uvek smatrali za više umetnički-kreativan tip ličnosti, tada Vam programiranje može pomoći da postignete pozitivnu ravnotežu. Da li Vam se dešavalo da razmišljate o logici donošenja svojih ličnih i poslovnih odluka i razumevanju logike na sveobuhvatan način? Logika, rešavanje problema i organizovanost su suština programiranja a praktikovanje programiranja Vam pomaže da vežbate tu “levu” stranu mozga. Učenje programiranja ne samo da pomaže da kvalitetnije obradite objašnjenje sopstvenog mišljenja, već i poboljšava Vašu sposobnost da kreirate dobro promišljene odluke preko organizovanja ličnih misli i namera.

Čini Vas boljim u onom što već radite
Uzmimo primer da ste, recimo, filolog, biolog ili antropolog ali uz to imate znanja iz web-programiranja. Na prvi pogled, ove karijere nemaju mnogo zajedničkog ali postoji puno primera kako se programiranje može uklopiti u život i posao i filologa i biologa i antropologa odnosno bilo kog drugog zanimanja tako da se Vaše osnovno zanimanje ne zapostavi.
Tako je, na primer, moguće napraviti svoj sopstveni websajt , startovati blog i početi pisati o svom putu antropologa, svojim saznanjima i rezultatima istraživanja kao bilologa ili startovati sajt i pružati usluge prevođenja on-line.
Programiranje Vas ne ograničava na tehničku karijeru: ono poboljšava karijeru, veštine ili interese koje već imate. Najuzbudljivije je to, što uz znanje programiranja možete da izgradite svoj sopstveni brend onlajn za svako od Vaših interesovanja.

Veštine programiranja Vam daju fleksibilnost
Ukoliko maštate o tome da imate sopstveni biznis, naučite da programirate i da pravite web sajtove. Možete startovati kao freelancer a da pri tome zadržite stalan posao sa punim radnim vremenom, ukoliko ga imate. Ovo znanje Vam daje fleksibilnst u vremenu Vašeg angažovanja.

U biznisu, ono Vam omogućava da razumete obe strane jednačine
Posedovanje znanja programiranja omogućava Vam da bolje razumete kako se delovi slagalice međusobno uklapaju u biznisu. U kompanijama ponekad postoji nerazumevanje između programera, inženjera i samog menadžmenta. U čestim slučajevima, to nerazumevanje potiče iz nerazumevanja šta svaka grupa radi u procesu izvršenja posla. Bilo da je Vaša uloga lider tima, poslovni sekretar, marketer, kreator sadržaja ili nešto drugo, ako razumete programiranje, bolje ćete shvatati „obe strane poslovne jednačine“.

To svako može da nauči
Nije važno da li Vam je engleski dobro išao u školi ili niste upisali fakultet ili ste odrasli bez računara ili ste umetnička duša i programiranje nije Vaš fah. Možda zvuči kao kliše ali uz malo truda i posvećenosti svako može da nauči da programira i razume osnove programiranja. Verujemo da se učenje programiranja ne razlikuje mnogo od učenja pisanja i čitanja. Učenje čitanja i pisanja jeste teško ali svi ljudi, raznih interesovanja i statusa mogu da nauče da čitaju i pišu. Mi mislimo da je programiranje isto. Da, nije lako ali je moguće.

Znanje programiranja nagrađuje, osposobljava i menja Vaš život
“Iskustvo učenja programiranja i programskih jezika bilo je definitivno, teško ali se na kraju isplatilo. Doslovno je promenilo moj život”, komentarisao nam je jedan od naših polaznika Škole programiranja Vinča. Ako se ne osećate spremni za učenje programiranja, znajte da se niko nije osećao spreman. Počnite polako, pomalo se samostalno pripremite za osnove. Mi smo tu da Vam pomognemo i da Vas podržimo. Kako vreme prolazi, uhvatićete sebe kako razumete sve više i više. Samo se ne predajte! Ništa se ne može učiniti samo sa talentom i sklonošću. Sve se može učiniti sa praksom i istrajnošću.

Šta još čekate? Počnite sa učenjem programiranja još danas![:]