064 / 8505 285 011 2683-390

Microsoft kupio LinkedIn za 26.2 milijardi dolara

[:sr]Microsoft i LinkedIn su upravo objavili akviziciju za 26,2 milijardi dolara, što je skoro 200$ po akciji.

Kako iz kompanija izjavljuju, ovim potezom žele da povežu svoje servise – LinkedIn mrežu profesionalaca sa Microsoft cloud platformom, Office 365 i Dynamics.

Dve velike kompanije će ovim povezivanjem ojačati svoje pozicije — Microsoft će povećati svoj doseg uključivanjem ove društvene mreže u svoj portfolio, dok će LinkedIn dobiti dodatne komponente i alate.

LinkedIn će zadržati svoj identitet i nezavisnost i postaće deo Microsoftovog segmenta za produktivnost i poslovne procese, dok će LinkedIn-ov CEO Jeff Weiner odgovarati diretkno Microsoftovom direktoru, Satya Nadella. Podršku ovoj akviziciji dao je i Reid Hoffman, suosnivač, najveći akcionar i predsednik Upravnog odbora LinkedIn.

U zajedničkoj izjavi naglasak se vidi na sinergiji između proizvoda i komplementarnosti. LinkedIn se do sada razvio u domenu HR servisa (recruitment, oglasi za posao), povezivanje sa univerzitetima i obrazovnim ustanovama, kao i kroz učenje (gde dosta doprinosi i njihova akvizicija SlideSharea), dok Microsoft razvija druge alate — za dokumente, kolaboraciju, planiranje, sastanke, komunikaciju, kontakte i dr.

Primeri koje navode kao prve proizvode spajanja su:

  • povezivanje LinkedIn profila na svim Microsoft proizvodima (Office, Skype, Outlook, itd.) obezbeđujući konstantnu ažurnost
  • digitalni asistent koji uči i predviđa
  • jačanje prodajnih kanala i odnosa sa kupcima
  • integracija LinkedIn Learning sa Office paketima u cilju podrške konstantnog učenja

Transakcija je planirano da se završi do kraja godine, dok se čekaju dozvole regulatornih tela oko kojih su obe kompanije prilčno optimistične.[:]