064 / 8505 285 011 2683-390

Administracija baze podataka – MS SQL Server

Kurs Administracija baze podataka (MS SQL Server) osposobljava polaznike da vrše osnovne radnje administriranja SQL Servera kao što su kreiranje korisničkih naloga i rola, implementiranje sigurnosnih mehanizama, backup i restore baze. Kurs Administracija baze podataka će obratiti posebnu pažnju i na optimizaciju performansi kao i automatizaciju procesa nadgledanja i održavanja baze.

Šta je Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server je relacijska baza podataka kojoj je primarni jezik za upite Transact SQL (T-SQL), što znači da osim osnovnih i klasičnih (SELECT tipa) SQL upita dozvoljava i složenije stvari poput menjanja programskog toka (IF naredba) i slično. Transact SQL nastao je kao plod sadnje između Microsofta i Sybasea. SQL server je baza podataka koja se smestila na prag između manjih i srednjih baza.

SQL Server koristi Transact SQL kao implementaciju SQL-92 (ISO standard za SQL, prihvaćen 1992. godine) sa mnogim ekstenzijama. T-SQL uglavnom dodaje dodatnu sintaksu prilikom pisanja procedura, te utiče na podršku za transakcije. Microsoft SQL server i Sybase/ASE komuniciraju preko aplikacijskog protokola imenom „Tabular Data Stream“ ili kraće TDS. TDS je takođe implementiran od strane FreeTDS-a da bi se omogućilo da što više aplikacija može komunicirati s Microsoft SQL Server i Sybase bazama podataka.

Microsoft SQL takođe podržava „Open Database Connectivity“, odnosno skraćeno ODBC tehnologiju. SQL Server 2005 posjeduje i podršku za Web servise, tj. za Simple Object Access Protocol, Service Oriented Architecture Protocol odnosno skraćeno SOAP W3C standard. To je izvanredna stvar zato što omogućuje ne Windows klijentima da komuniciraju preko te platforme sa SQL Serverom. U verziji 2005 također je izdan i certificiran JDBC API za komunikaciju sa Java aplikacijama. SQL Server također posjeduje i mogućnosti poput mirroringa, clusteringa i snapshots-ova.

Microsoft se ovde zaista potrudio, te nam omogućio brojne aplikacije koje spremaju podatke na SQL Server. SQL Server 2005 uključuje i Common Language Runtime odnosno CLR. Aplikacije pisane u .NET-u bez obzira koji programski jezik koristili, sada mogu implementirati procedure i funkcije. Starije verzije programa za razvoj su za to koristile API-je.

Uloga administratora baze podataka SQL Servera proširila se iz servera na oblak, kao i od Windovs Server OS-a do platforme kao servisa i Linux-a.

Prijavite se za kurs

Rezervišite vaše mesto

Imate dodatna pitanja? 064 8505 285 i 011 2683-390