064 / 8505 285

Kako postati uspešan freelancer u IT Industriji

[:sr]1. ZAŠTO FREELANCE?
Freelancers (u slobodnom prevodu samozaposleni) imaju različite razloge zašto se opredeljuju za ovaj vid zaposlenja i to u zavisnosti od posla kojima se bave, načina života i dr. Pojedina istraživanja kažu da su različiti razlozi zašto žene a zašto muškarci biraju ovaj vid zaposlenja. Žene, na primer, kažu da na ovaj način dobijaju na kvalitetu života sa stanovišta fleksibilnosti dok kod muškaraca preovlađuje razlog ispunjenja sopstvenih težnji u poslovnom smislu koje nisu mogli u organizacijama. Istraživanja pokazuju da je procenat samozaposlenih u USA negde oko 7% – približno 10 miliona ljudi, dok je u Velikoj Britaniji taj broj oko 2 miliona samozaposlenih, a najveći broj njih radi za IT industriju. Zanimljiv je podatak da je od ukupnog broja samozaposlenih preko 70% žena u dobi od 30-50 godina.
Ovaj način zaposlenja je prednost ukoliko se živi u manjim sredinama, odnosno kao potpuno legitiman razlog se javlja „rad od kuće“, nevezanost za radno mesto, mogućnost putovanja i rada u isto vreme …. Samozaposleni u IT industriji su veoma često i studenti koji na ovaj način dodatno zarađuju. Kako početi, na koji način razmišljati pre nego se odlučite da budete freelancer, pročitajte na http://blog.careerfoundry.com/career-change/successful-freelancer/-

2. FREELANCE U IT INDUSTRIJI
Sigurno je najrazvijeniji oblik samozaposlenja u IT industriji. Mnogobrojni specijalizovani portali za IT stručnjake nude poslove koji su pre svega zasnovani na znanju potrebnih alata, veština i iskustva u radu.
https://www.peopleperhour.com/freelance-jobs ; https://www.freshbooks.com/blog/freelance-jobs
Koliko su plaćeni freelanceri u IT industriji zavisi od znanja i iskustva. Freelanceri mogu biti plaćeni na dan, sat, po projektu ili na neki drugi način. Praksa je da aranžmani plaćanja mogu biti unapred, procenat, po završetku projekta i dr. S toga treba biti veoma oprezan i koristiti samo specijalizovane portale/sajtove kako ne bi bili žrtva prevare. Jedan od osnovnih nedostataka ovog načina rada u IT industriji je, da nema zagarantovanog posla i da sve može biti veoma neizvesno.

3. ŠTA TREBA ZNATI?
Kao što je rečeno, pre svega treba imati znanja, odnosno iskustva u radu. Koje je znanje potrebno, kako odabrati pravi kurs/obuku? Možete li znati sve? Odgovor je sigurno ne, s toga pre svega treba razmišljati za koji programski jezik se odlučiti, odnosno za koji programski jezik ima najviše posla?
Prema istraživanjima specijalizovanih portala dolazi se do zanimljivih podataka da je, na primer, zabeležen pad potražnje poslova u tradicionalnim programskim jezicima kao što je C, a da je i dalje na prvom mestu (pored blagog pada) JAVA ali i C#. Programski jezik JAVA je, počev od 2001., na prvom mestu najtraženijih programskih jezika. Mi, u Školi računara “Vinča”, pružamo mogućnost da na kvalitetan način naučite programske jezike JAVA i C# i to već u januaru 2017. Puno uspeha Vam želimo :-)[:]