064 / 8505 285

Hoćete da postanete Web programer ili Web dizajner ?

[:sr]Bez obzira da li tek počinjete kao Web dizajner ili Web programer ili tražite priliku za promenu karijere i postanete Web profesionalac, postoje ključna znanja i veštine koje su vam potrebne ako želite da budete uspešni u ovoj profesiji. Sledeći spisak tehničkih znanja i veština predstavlja neke od ključnih oblasti na kojima bi trebalo da radite kako biste počeli da radite kao Web programer ili Web dizajner.

  1. HTML

HTML (hypertext markup language) je prava osnova za objašnjenje kako su izrađeni Web sajtovi. U tom cilju, ovo je jedna od najvažnijih stvari koju Web dizajner ili Web programer može da nauči (verovatno jedna od prvih stvari koju će naučiti). Čak i ako planirate da koristite editore ili CMS za najveći deo karijere, poznavanje HTML će vam dati saznanje kako mreža radi, omogućiti vam mnogo više kontrole u vašem radu, obezbediti da, ako treba, radite izvan ovih editora i pružiti mogućnost da to učinite na relativno jednostavan način. Ukoliko želite da naučite HTML kliknite OVDE.

  1. CSS

Dok HTML diktira strukturu sajta, CSS se bavi vizuelnim izgledom. Kao takav, CSS je još jedan veoma važan jezik koji Web dizajneri mogu da nauče. CSS je preko potrebna veština za Web dizajnere i Web programere. Web programeri koji poznaju CSS biće u stanju da učine da njihove aplikacije efikasnije komuniciraju sa dizajnom. Ukoliko želite da nučite CSS kliknite OVDE.

  1. Smisao za dizajn

Posedovanje dobrog smisla za dizajn je važan za Web dizajnere. Potrebno je mnogo više nego samo znati koje boje želite. Trebalo bi da budete svesni elemenata dizajna, kao i osnovnih principa dizajna, najbolje prakse tipografije, kako koristiti slike, principa rasporeda, itd. Mada veštine dizajniranja nikada nisu naodmet, Web programerima one nisu previše potrebne osim ako ne rade kao frilenseri, kada su odgovorni za sve aspekte kreiranja jednog sajta. Ukoliko želite da saznate više kliknite OVDE.

  1. JavaScript

JavaScript je pravi interaktivni element web sajta i Web programeri treba da se osećaju udobno u radu sa njim pre nego što nauče druge jezike, posebno kako se komunicira sa HTML i CSS radi kreiranja 3 sloja web dizajna. Web dizajneri ne moraju da uče JavaScript osim ako ne rade kao klijentski developeri. Web programeri treba da nauče JavaScript, jer on danas ima ključnu ulogu u mnogim web sajtovima i web aplikacijama. Ukoliko želite da naučite JavaScript kliknite OVDE.

  1. PHP

Programiranje web stranice „počinje“ jezikom koji koristite. Postoji mnogo više opcija od onih koje su gore navedene ali to su samo neke od najpopularnijih i najtraženijih. PHP je danas lider na internetu, pa ako izaberete da naučite samo jedan jezik, to bi možda trebalo da bude PHP. Web dizajneri ne moraju da uče programski jezik (osim HTML, koji je jezik za markiranje a ne čist programski jezik). Web programeri moraju da nauče bar jedan, tako da, što ih više znate to ćete se lakše zaposliti i biti fleksibilniji. Mi predlažemo da Web programeri počnu sa PHP-om. Ukoliko želite da naučite programski jezik PHP kliknite OVDE.

  1. Podrška za mobilne korisnike

Na današnjoj mreži koristi se mnoštvo uređaja različitih veličina i ekrana. U tom cilju, sajtovi moraju da podrže ovaj široki spektar korisničkih uređaja odnosno da budu izrađeni za takav svet različitosti. Danas je za Web profesionalce ključno da su u stanju da dizajniraju sajtove koji izgledaju odlično kod uređaja različitih dimenzija.

  1. Veštine za korisnički servis

Mada nije tehnička veština, posedovanje dobrih veština za korisnički servis je ključni sastojak uspešne karijere u Web dizajnu. Bilo da radite za agenciju, kao frilenser, ili kao zaposleni u organizaciji, moraćete da komunicirate sa ljudima, prezentujete ideje za dizajn i održavate kontakte. Dobre veštine korisničkog servisa pomoći će vam u svemu ovom. Ukoliko želite da steknete veštine komunikacija kliknite OVDE.

  1. SEO

Optimizacija pretraživača, ili SEO, je korisna veština za svakog ko izrađuje web sajtove. Postoji veliki broj faktora koji utiču na rangiranje sajta u pretraživačima, od sadržaja nekog sajta, do njegovih linkova, brzine preuzimanja i performansi, a takođe i prilagođensti okruženja mobilnim uređajima. Web dizajner treba da bude svestan svih ovih faktora. I Web dizajner i Web programer će imati poželjniji CV ako zna barem osnove SEO. Ukoliko želite da naučite kako da optimizujete sajtove za pretraživače kliknite OVDE.

  1. Administracija mrežnog servera

Osnovno znanje o tome kako web server pokreće sajtove može vam pomoći da rešite probleme i da vaši sajtovi rade bolje. Poneki Web dizajneri smatraju da mogu ignorisati server, ali ako znate kako server odgovara na zahteve, onda možete izraditi bolji sajt, kao i sajt koji funkcioniše bolje iz perspektive performansi. Web dizajneri ne moraju da znaju kako da administriraju server, ali mogu imati koristi od poznavanja jednostavnih stvari da bi bar bili u mogućnosti da efikasnije komuniciraju sa administratorom servera. Web programeri treba da nauče više o serveru tako da mogu da rešavaju probleme sa svojim skriptovima i programima. Ukoliko želite da saznate više o Administriranju baza podataka kliknite OVDE.

10. Upravljanje projektom

Upravljanje projektom je ključna poslovna veština za skoro svakog profesionalca. Znajući kako da upravljate projektom, možete pomoći da ga ispravno započnete, držite ga na „pravom putu“ i osigurate da projekat uspe. To će vas učiniti omiljenim kod svakog menadžera ili klijenta sa kojim radite. I Web dizajneri i Web programeri će imati koristi od znanja upravljanja projektima. Ukoliko želite da naučite kako da upravljate projektima kliknite OVDE.[:]