064 / 8505 285 011 2683-390

Da li je samo znanje programiranja dovoljno za posao programera ?

[:sr]Zašto samo znanje programiranja nije dovoljno za programera da dobije posao i napreduje?

Što više programskih jezika znate, bolji ste programer, tačno? Ne uvek – Vaše znanje programiranja je tek početak onoga što većina kompanija traži od novajlije u programiranju

I tako, imate znanje programiranja. To je odličan početak ali u čemu ste još dobri? U današnje vreme znanje programiranja nije dovoljno da programer dobije posao.

Ima mnogo programera koji svaki dan ulaze u posao, kao što je i nova generacija milenijalaca koja planira da u svom životu radi vaš posao u sledećih 5–10 godina. Vaš prioritet u poslu treba da bude unapređenje Vašeg tehničkog znanja radi zadovoljenja tekućih potreba kompanije u kojoj radite i mogućnost da će se ovo znanje pozitivno odraziti na Vaš CV. Posle toga, tajna za dobijanje novog posla je posedovanje boljih  “mekih” veština nego što su ih pokazali drugi programeri na intervjuu za posao.

Osim strahovite “strasti za kodiranjem” koja se koristi i zloupotrebljava u, manje ili više, svakom opisu poslova developera, koje su to druge “meke” veštine koje kompanije traže ?

Timski rad

Bilo da je projekat na kome radite u kompaniji koja se neprekidno menja ili u kompanijama za koje radite projekte, Vi morate da radite sa drugim ljudima. Ovo uključuje i kolege i klijente. Ako je to mala kompanija, osoba koja zapošljava želeće da vidi kako ste preuzeli uloge koje su malo izvan tipičnog opisa poslova programera. Vaša sposobnost da preuzmete i druge strane  projekta, kao što je menadžment ili čak korisnička podrška, bila bi glavna prednost. U srednjim ili velikim kompanijama ovo se često odnosi na pitanje koliko dobro sarađujete sa drugima.

Najbolji način da u intervjuu pokažete kako ste timski igrač je priča o projektima u kojima ste ranije sarađivali sa drugima. Pisane preporuke od članova tima i poslodavca takođe će Vas odvesti daleko. U principu, koliko ste vi prijatna osoba za okolinu? Mada je ovo vrlo subjektivno, to je takođe glavna stvar o kojoj kompanije brinu.

Upravljanje egom

Da li ste ikada programirali za projekat i uradili ga perfektno u prvom pokušaju? Velike su šanse da ste se više puta vraćali da biste zadovoljili nečija promenljiva očekivanja. Ova „igra“ se zove fleksibilnost. Ako ne ostavite svoj ego pred vratima, klijent ili poslodavac će vam verovatno pokazati vrata.

Poslednja stvar koju kompanija želi je da zaposli tvrdoglavca koji ne želi kompromis.

Vi nemate poslednju reč u projektu osim ako niste šef.  Pokažite pozitivan stav u intervjuu za posao spominjanjem projekta ili proizvoda koji su poboljšani kada ste prihvatili preporuke druge osobe ili primili povratnu informaciju Vašeg tima. Sposobnost da slušate druge ljude i isprobate i testirate njihove ideje pokazuje da ste otvoreni a ne zarobljenik svog sopstvenog ega. Ako se branite od svake kritike za vreme intervjua, to obično bude znak za uzbunu. Pokažite da ste željni učenja novih stvari i da se ne plašite promena.

Komunikacija

Sigurno ćete razgovarati i pričati o tome na čemu trenutno radite prilikom intrervjua za napredovanje ili dobijanje posla i zato treba da budete direktni i konkretni o trenutnim ali i o projektima koje ste ranije radili. Odbacite žargon i objasnite ono što treba jednostavnim jezikom tako da Vas mogu razumeti i obični ljudi.

Kompanije uvek traže ljude koji znaju da prenesu svoje ideje i slušaju druge, pa dogod se možda plašite verbalne komunikacije, treba da radite na njoj ako želite da dobijete posao.  Sposobnost da obezbedite konstruktivnu i značajnu povratnu informaciju za vreme prikaza rezultata Vašeg programiranja takođe predstavlja bonus.

Odgovornost

Samo gubitnici okrivljuju druge ljude za sopstvene probleme i greške. Ako pogrešite, priznajte to otvoreno. Ne lažite i ne krivite  nekog drugog, pošto time ništa nećete rešiti. Poslodavci žele da zaposle ljude – na bilo kojoj poziciji – koji ne treba da budu perfektni , već koji preuzimaju odgovornost za greške koje naprave.

Pokušajte uvek da saosećate sa krajnjim korisnicima koji imaju problema sa onim što ste napravili i potrudite se da pronađete gde ste pogrešili i kako možete popraviti stvari.

Osećaj za posao

Nije veština po sebi, ali ako niste novajlija na tržištu poslova programera, treba da znate šta Vaša uloga u razvoju  znači u poslovanju kompanije. Koju vrednost donosite? Kako bi ovo pomoglo klijentima ili korisnicima? Sposobnost da se ponude ideje koje bi pomogle poboljšanju poslovanja kompanije definitivno predstavlja vašu prednost.

Pored toga, iako imate jake veštine programiranja i držite se visokih standarda u  kvalitetu, ne treba da se isuviše bavite detaljima do tačke da nećete biti u stanju da završite posao na vreme. Vrata povoljne prilike su uvek kratko otvorena u svetu poslovanja, tako da kompanije žele da zaposle programere koji su sposobni da nađu ravnotežu između najboljeg u smislu programiranja i najboljeg u smislu poslovanja kompanije.

Zaključak

Većini kompanija verovatno nije potrebno da zaposle izuzetne programerske gurue. Mada je vaše znanje programiranja važno, zapamtite da se tehničko znanje uvek može naučiti i poboljšati. Mnogo je teže menjati svoj karakter, mada ne i nemoguće.

Ako ne želite samo da briljirate na svom intervjuu za posao, već eventualno budete unapređeni u viši položaj u kompaniji, treba da izbrusite svoje „meke“ veštine. Počnite već danas da vežbate![:]