064 / 8505 285 011 2683-390

5 najtraženijih programskih jezika u 2017. godini

[:sr]Ako uradite  pretraživanje na internetu, naći ćete da postoje stotine programskih jezika. Uradite još jedno pretraživanje za najpopularnije jezike i opet ćete doći do velikog broja.

Patelova lista nastala je ispitivanjem najboljih programskih jezika iz perspektive razvoja karijere.

On je uradio istraživanje na portalima kao što su GitHub, Stackoverflow, a sakupio je i podatke sa sajtova za traženje posla kao što je „Indeed.com“.

BROJ 1: SQL

Veliki broj opisa radnih mesta uključuje poznavanje SQL (Structured Query Language). A broj  tih oglasa je porastao za gotovo 50.000 ove godine u odnosu na prošlu godinu, što SQL–u daje dramatično veliku prednost nad drugim jezicima.

SQL je tako postao jasan lider u ovoj analizi. SQL se koristi za komunikaciju i upravljanje bazama podataka. Ovo je jezik koji se vrlo često upotrebljava s mnogim varijacijama kao što su MySQL i Microsoft SQL.

Microsoft je objavio SQL Server 2016. prošle godine, koji se pokazao kao iznenađujuće popularan i uveo je nekoliko novih funkcija kako bi jezik postao otvoreniji za izmenu („open-source“). Neke od njih su integracija sa R, popularnim jezikom za analizu podataka i Linux verzija.
Ako želite da savladate SQL, više o tome možete da saznate na ovom linku

BROJ 2: Java

Broj dostupnih pozicija za Java programere je porastao za gotovo 30.000 u 2017. u odnosu na 2016. godinu. Razlog je verovatno kontinuirani rast Android platforme.

Java je jednostavan, čitljiv programski jezik koji koriste milioni programera i milijarde uređaja u svetu. Sve izvorne Android aplikacije su izgrađene u Java programskom jeziku i 90 posto Fortjun 500 kompanija koristi Javu kao jezik na strani poslužitelja za razvoj back-enda.

Njegovi verni korisnici su veoma uzbuđeni zbog predstojećeg pokretanja Jave 9, verzije koja treba da se  pojavi u julu 2017. godine.
Ako želite da savladate Javu, više o tome možete da saznate na ovom linku

BROJ 3: JavaScript

JavaScript (nije isto što i Java) spustio se za jedno mesto na ovoj listi u odnosu na 2016, ali inače je broj oglasa za poslove ostao otprilike isti.

U pitanju je dinamičan skriptni jezik koji se koristi za front-end razvoj. JavaScript je kompatibilan sa svim pretraživačima, koji se koriste za više od 90 posto svih web stranica, što ga je rangiralo kao najpopularniji jezik na portalu Stackoverflow.

Kompatibilnost i usvajanje JavaScript 6 nastavilo je da raste u 2016, a servis Progressive Web Apps postaje sve korisniji, dopuštajući kreiranje funkcionalnosti za web-aplikacije bez pristupa internetu (offline-first).
Ako želite da savladate JavaScript, više o tome možete da saznate na ovom linku

BROJ 4:  C++

Broj oglasa za programere koji poznaju C ++ porastao je za oko 20.000 tokom 2016. godine.

Izgrađen na principima C programskog jezika koji je „otac“ svih programskih jezika, C ++ je snažan jezik visokih perfomansi, koji se koristi za izgradnju sistemskih softvera, igara i desktop i web aplikacija.

Mnogi početnici smatraju da je C ++ teži za učenje nego dinamički jezici kao što su Python ili JavaScript. Naravno, to je individualno pitanje, pa ova statistika ne bi trebalo da vas obeshrabri, pogotovo zato što je C++  jezik koji zaista daje veliku moć programerima.
Ako želite da savladate C++, više o tome možete da saznate na ovom linku.

BROJ 5: iOS

Većina programera piše za operativni sistem iOS koristeći Objective-C, C, ili Appleov novi programski jezik Swift.

Patel je računao sve poslove koji su uključivali iOS u svom opisu i pronašao male promene u odnosu na 2016. godinu.

Programski jezik Swift je pokrenut u 2014. godini i njegova popularnost je brzo rasla zbog skalabilnosti, brzine, jednostavnosti korišćenja i velike tražnje za mobilnim aplikacijama na tržištu.

Apple je u septembru 2016. godine izbacio Swift 3.0 sa novim funkcijama, uključujući bolji prevod Objective-C API, modernizaciju za ispravljanje grešaka i novi model za zbirke i indekse. Apple planira da objavi Swift 3.1 i Swift 4 u 2017. godini.

Koji god jezik od pomenutih da savladate, niste pogrešili. Ako želite da savladate neki od njih, više o tome možete da saznate na ovom linku.

 [:]